Арткуратор як гід у мистецькому просторі: розмова з Вікторією Кравченко

xartkurator jak gid u misteckomu prostori rozmova z viktoriyeju kravchenko 6521be4.jpg.pagespeed.ic .lqowtjv7tz

У сучасному мистецтві та культурному світі, де кожен твір – відображення індивідуальності та ідеї, важливо мати людину, яка здатна допомогти відвідувачам сприйняти та розібратися в усій глибині та різноманітності виставкового простору. Ця провідна роль належить арткураторам.

Вони володіють унікальними навичками та відчуттями, що допомагають створювати не лише простір для виставок, але й власні візії, де кожен елемент має своє місце та значення. Тож про все це розпитую мешканку Чернігова Вікторію Кравченко, яка навчається на куратора виставок.

Арткуратор як гід у мистецькому просторі: розмова з Вікторією Кравченко

Добрий день, Вікторіє, чому саме такий вибір навчання?

– Бо мистецтво – це вільний вид діяльності на землі. І я можу робити там усе, що мені заманеться. Також виявилося, що мої комунікаційні й організаційні навички дуже потрібні артистам.

Ми необхідні одне одному. Тобто я виступаю в ролі медіатора між глядачами і митцями. Моя мета – донести до глядача емоцію та сенс, що вклав артист, це як два пазли скріпити.

Що саме входить до курсу куратора виставок?

– Зазвичай у програмі є історія українського мистецтва, розбір практичних кейсів від досвідчених і відомих кураторів та артистів, розбір різних способів презентації мистецтва, наприклад, таких як підвальні андеґраундні виставки «для своїх», перформанси, лендарт, фотографія, сучасне мистецтво в музеях і в публічному просторі.

Тобто є можливість отримати багатий досвід із репрезентації мистецтва. Однак, на мою думку, «найстрашніша» частина роботи – це грантова та договірна.»

Арткуратор як гід у мистецькому просторі: розмова з Вікторією Кравченко

Чи є досвід роботи в проведенні виставок? Якщо так, якою була ця виставка?

– Так, досвід уже маю – проводила захід у квартирі 15 травня 2023 року. Я вирішила показати наших місцевих художниць Nutvokart і Анастасію Політенкову. Виставка мала назву «Віра у вакуумній упаковці», ідея з найменуванням заходу відгукувалася в мені, бо насамперед це про мої внутрішні переживання.

Я шукала мисткинь, для кого ця тема близька. Це була виставка робіт художниць, які з невідомих причин ховали їх у папках, у темній шафі, напевно, соромились або думали, що вони недостатньо досвідчені.

Мета виставки полягала в тому, що треба, попри свої переживання і страхи, йти в новий досвід, діставати роботи художників із-під шару пилу, піти в діяльність, яка подобається.

На виставці, вдалося продати шість робіт художниць, це дало поштовх для митців. Наприклад, Даша (Nutvokart) вирішила знову малювати на папері, окрім діджитал-арту, це супердосягнення для мене.

Арткуратор як гід у мистецькому просторі: розмова з Вікторією Кравченко

Яким ви вбачаєте розвиток мистецтва у Чернігові?

– У мене є бажання розвивати мистецьку сферу в Чернігові. Насамперед показати чернігівським митцям, що артсвіт існує, в ньому можна розвиватися та заробляти.

Такі кроки, як створення галерей сучасного мистецтва, створення виставок, просторів і резиденцій для артистів, де вони можуть збиратися і творити, допоможуть познайомити людей із мистецтвом і зробити це неодмінною частиною життя, як похід у кіно, наприклад.

Також це допоможе митцям зрозуміти, що вони важливі, і це спонукатиме їх творити ще більше. А там конкуренція і розвиток як органічне продовження і водночас зростання суспільства.

Куратори – це креативні фігури, що виконують роль посередників між творцями та глядачами. Вони вміють читати між рядками, використовуючи естетику, контекст і повідомлення творів, щоб розповісти цілу історію.

Їхнє завдання – не тільки вибрати й організувати твори для публіки, але й створити атмосферу, в якій кожен може зануритися у світ мистецтва та роздумів.

Іра Пономаренко