Нападав на птицю: у Кіптівській громаді на Чернігівщині у собаки виявили сказ

514b4dd0255e9d2eab64f77f3a7483a2

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

У селі Хрещате Кіптівської громади, що на Чернігівщині, у собаки виявили сказ. Він жив у господарстві місцевої жительки. Собака був невакцинований. Наразі у Хрещатому та прилеглих селах у радіусі десяти кілометрів введені карантинні обмеження.

Про це Суспільному розповіла староста сіл Хрещате та Гальчин Валентина Кубрак.

«Як він заразився, це ж нікому невідомо. Можливо, лисиці якісь — недалеко ліс. Можливо, інші дикі тварини. Собака нападав на птицю. Його вбили. Забрали — зробили експертизу і підтвердили, що, дійсно, у тварини був сказ», — каже староста.

Нападав на птицю: у Кіптівській громаді на Чернігівщині у собаки виявили сказ

Староста сіл Хрещате та Гальчин Кіптівської громади Валентина Кубрак. ФОТО: Фейсбук Валентина Кубрак

Зі слів жінки, ніхто із місцевих жителів не постраждав. А от собак, які мешкали у тому ж господарстві, де виявили сказ, ветеринарна служба усипила. Інших собак, які могли контактувати з хворою твариною, вакцинували. Поки що такий випадок одиничний.

«Зараз карантин у нас, собаки поприв’язувані, держать у домогосподарствах. Побачим через деякий час, чи ще буде у кого, чи не буде. Але будемо сподіватися на краще», — говорить Валентина Кубрак.

З її слів, у село завжди планово, наприклад, навесні, приїжджає ветеринарна служба із Козельця і здійснює обхід домогосподарств: велику рогату худобу вакцинують від сказу в обов’язковому порядку, а от котів і собак — на бажання.

«Це безкоштовна вакцинація, але це відповідальність самих громадян. Якщо люди проти, чи вдома нема — багато нюансів, то це їх відповідальність».

Як повідомляє Чернігівська районна державна адміністрація на своїй сторінці у Facebook, протиепізоотична комісія ввела карантинні обмеження та визначила загрозливу зону в радіусі 10 км. До зони обмежень увійшли такі населені пункти: села Гальчин, Новий шлях, Розівка, Шпаків Кіптівської громади, селище Олишівка Олишівської громади та угіддя мисливського господарства УТМР (Українського товариства мисливців та рибалок).